Nikt z domowników nie lubi rozmrażania szuflad z jedzeniem. Jest to nie tylko uciążliwe, ale też czasochłonne. Oprócz lodu, w zamrażarce zbiera się też brud i resztki, które ciężko doczyścić. Jednakże, znalazłam na to świetny domowy sposób. Będą potrzebne tylko trzy składniki i koc ratunkowy z apteki.
Dlaczego w zamrażarce zbiera się lód?
Zbieranie się lodu w zamrażarce to dość naturalny proces. Jest on bezpośrednio związany z wilgocią. Gdy co jakiś czas otwierasz drzwiczki, to do środka dostaje się ciepłe powietrze z pomieszczenia. To z kolei jest na ogół bardziej wilgotne niż we wnętrzu zamrażarki. Kiedy ta wilgotna i ciepła para wodna ma kontakt z zimnymi ściankami, natychmiast się skrapla i zamarza. Przez to tworzy się szron, a z czasem grubsze warstwy lodu.
Zobacz także:
Inne przyczyny to m.in. uszkodzone lub nieszczelne uszczelki drzwi, zbyt częste i długie otwieranie zamrażarki lub wkładanie do niej zbyt ciepłych produktów. Dlatego tak ważne jest regularne jej czyszczenie i rozmrażanie, ponieważ gruba warstwa lodu zmniejsza efektywność chłodzenia i zwiększa zużycie energii.
Mycie zamrażarki bez rozmrażania produktów
Aby umyć zamrażarkę, nie ryzykując przy tym rozmrożenia produktów spożywczych, musisz je odpowiednio zabezpieczyć. Przygotuj duże, zamykane pudło, najlepiej plastikowe, które posłuży jako tymczasowy „izolator“. Wyłóż jego wnętrze kocem ratunkowym (folią termiczną), a następnie sprawnie włóż do środka wszystkie produkty z zamrażarki.
Szczelnie zamknij pudło i dla dodatkowej izolacji możesz położyć na nie gruby ręcznik. Dzięki temu sprytnemu trikowi, twoje produkty pozostaną w bezpiecznej temperaturze nawet przez około 1,5 godziny. To daje wystarczająco dużo czasu na dokładne oczyszczenie i wysuszenie zamrażarki.
Brudna zamrażarka. Tym ją wyczyścisz
Czyszczenie brudnej i oblodzonej zamrażarki zacznij od skucia całego lodu. Użyj do tego drewnianej lub plastikowej szpatułki, by nie uszkodzić wnętrza. Po usunięciu lodu, przygotuj domową i bezpieczną dla żywności mieszankę czyszczącą. Będziesz potrzebować: 3 pompek płynu do naczyń, pół szklanki octu (który świetnie dezynfekuje i niweluje nieprzyjemne zapachy) oraz pół szklanki wody.
Wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej w butelce ze spryskiwaczem. Rozpylaj płyn na powierzchniach zamrażarki i dokładnie szoruj je gąbeczką lub miękką ściereczką. Na koniec przetrzyj całe wnętrze do sucha ręcznikiem papierowym. Dzięki temu unikniesz natychmiastowego ponownego osadzania się szronu, gdy włączysz urządzenie. Zobaczysz - zamrażarka ci za to podziękuję.









