Ten kwaśny owoc jest niezastąpiony w kuchni. Nie tylko jako dodatek do napojów, ale także jako pomocnik w walce z nieprzyjemnym zapachem w lodówce. Podpowiem ci, jak go poprawnie wykorzystać.

Skąd bierze się brzydki zapach w lodówce?

Brzydki zapach w lodówce najczęściej jest oznaką, że w jej wnętrzu dzieje się coś niedobrego. Głównym winowajcą są psujące się produkty spożywcze, zwłaszcza te o intensywnym aromacie jak sery, wędliny, cebula czy ryby, które nie zostały szczelnie zapakowane. Inne przyczyny to przeterminowane jedzenie, wyciek jakiegoś płynu, np. zepsutego mleka czy soku, do trudno dostępnych zakamarków czy uszczelek.

Zobacz także:

Z kolei zanieczyszczony i zapchany odpływ jest dobrym miejscem do rozwoju bakterii i pleśni. Czasem smród może wydzielać też dawno nieczyszczona lodówka, z brudnymi uszczelkami. Niezależnie od źródła, konieczne jest porządne czyszczenie i wyrzucenie zepsutego jedzenia. Następnie, warto zastosować środek neutralizujący brzydkie zapachy.

Trik ze skórkami cytryny na brzydki zapach w lodówce

Jednym z najbardziej naturalnych sposobów na odświeżenie wnętrza lodówki i zneutralizowanie zapachów jest użycie cytryny. Trik polega na umieszczeniu w lodówce skórek z kilku owoców. Olejki eteryczne zawarte w skórce cytryny nie tylko wydzielają cytrusowy aromat, ale również pomagają wchłonąć i zamaskować inne niechciane zapachy.

Działanie to polecam ci wzmocnić, wtykając w połówkę cytryny kilka goździków. Ich korzenny zapach dodatkowo wspomoże upragniony efekt. Jest to ekologiczna i prostsza alternatywa dla sklepowych pochłaniaczy zapachów, które są drogie i często bardzo chemiczne. W końcu taki produkt ma kontakt z jedzeniem, więc czym naturalniejszy, tym lepiej.

Inne zastosowanie cytryn w kuchni

Cytryna to pomocnik gospodyni w kuchni. Oferuje znacznie więcej niż tylko bycie dodatkiem do herbaty. Jej sok jest wręcz niezastąpiony jako naturalny konserwant, który zapobiega ciemnieniu pokrojonych owoców, takich jak jabłka czy awokado. Dodany do sałatek i sosów winegret, podkreśla smak potraw i może pomóc w redukcji ilości soli. 

Cytryna jest również potrzebna do marynowania ryb i owoców morza. Pomaga usunąć ich charakterystyczny zapach. Poleca się ją także jako środek czyszczący i dezynfekujący. W połączeniu z solą czy sodą oczyszczoną dokładnie usuwa osad z czajnika, nabłyszcza stal nierdzewną i eliminuje zapach z drewnianej deski do krojenia. Można ją też włożyć do zmywarki przed myciem, aby uzyskać dodatkowe odświeżenie.