Mięso to produkt, który większość osób instynktownie wrzuca do pojemnika na bioodpady. W końcu to „naturalny” odpad, więc wydaje się, że powinien trafić właśnie tam. Niestety, to jeden z najczęstszych błędów w segregacji śmieci, który może powodować problemy w procesie kompostowania. Sprawdź, dlaczego mięso nie należy do bioodpadów i gdzie faktycznie powinno trafić.

Czy można wyrzucać mięso do kosza na bioodpady?

Choć mięso pochodzi z organizmów żywych, nie można go wrzucać do kosza na bioodpady. W pojemniku na bio mają znaleźć się wyłącznie odpady pochodzenia roślinnego – resztki owoców, warzyw, fusy z kawy i herbaty czy skorupki jaj. Mięso natomiast ulega rozkładowi w zupełnie inny sposób. W warunkach kompostowania w przydomowych kompostownikach czy instalacjach przemysłowych zaczyna gnić, wydzielając nieprzyjemny zapach i przyciągając gryzonie.

Zobacz także:

Co więcej, rozkładające się mięso może być źródłem bakterii i patogenów, które są niebezpieczne nie tylko dla ludzi, ale też dla całego procesu przetwarzania bioodpadów. Z tego powodu zakłady komunalne jasno podkreślają – mięso, a także inne produkty pochodzenia zwierzęcego (np. nabiał, tłuszcze, kości) nie należą do odpadów biodegradowalnych. Takie resztki może zepsuć całą partię bioodpadów i uniemożliwić stworzenie z nich wartościowego kompostu.

Gdzie wyrzucać mięso?

Mięso powinno trafić do pojemnika na odpady zmieszane – tego w kolorze czarnym lub szarym. To właśnie tam wrzuca się wszystkie resztki, których nie da się zakwalifikować do żadnej innej frakcji. Do zmieszanych trafiają więc nie tylko surowe mięso, ale też jego przetworzone formy: wędliny, kości, tłuszcz, a nawet resztki potraw z dodatkiem mięsa.

Nawet jeśli mięso wydaje się „naturalne”, nie może trafić do bioodpadów ani do kompostownika. Produkty pochodzenia zwierzęcego rozkładają się inaczej niż roślinne, dlatego w bio powodują problemy i zanieczyszczają cały wsad. Wyrzucając mięso do pojemnika na odpady zmieszane, masz pewność, że trafi ono do odpowiedniego procesu utylizacji.

Jakie kosze do segregacji obowiązują w Polsce?

Dla przypomnienia – w Polsce obowiązuje system pięciu pojemników do selektywnej zbiórki odpadów. Niebieski przeznaczony jest na papier, czyli gazety czy zeszyty. Żółty służy do wyrzucania plastiku i metali – butelek PET, puszek, folii czy opakowań po chemii gospodarczej.

Zielony to pojemnik na szkło, głównie butelki i słoiki. Brązowy zarezerwowany jest dla bioodpadów, czyli resztek roślinnych – obierek, owoców, warzyw czy fusów z kawy. Natomiast czarny lub szary to kosz na odpady zmieszane – miejsce dla wszystkiego, czego nie da się posegregować, w tym także mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.