Też tak jak ja, męczysz się z uporczywym szorowaniem blach z piekarnika? Na szczęście jest na to prosty sposób, dzięki któremu nie musisz się patyczkować z druciakiem. Wystarczy, że masz na wyposażeniu 2 sekretne składniki, a blacha będzie błyszczeć jak za nowości.
Jak powstają przypalenia na blachach z piekarnika?
Przypalenia na blachach z piekarnika powstają głównie w wyniku działania wysokiej temperatury na resztki jedzenia, tłuszczu, sosów lub cieknącego ciasta. Podczas pieczenia te zanieczyszczenia przylegają do powierzchni i z czasem ulegają zwęgleniu. Przez to tworzy się trudna do usunięcia, tłusta, a często nawet zwęglona powłoka.
Zobacz także:
Jeśli nie usuniesz brudu od razu, po każdym kolejnym użyciu piekarnika stanie się on coraz bardziej zapieczony. Poza brzydkim widokiem i wpływem na smak potraw, nieoczyszczona blacha stwarza również warunki do rozwoju bakterii i innych drobnoustrojów.
Domowa mikstura na brud blachy
Do walki z uporczywym brudem i przypaleniami na blaszce od piekarnika można wykorzystać prostą mieszankę z domowych produktów. Aby stworzyć pastę czyszczącą, wymieszaj sodę oczyszczoną z niewielką ilością wody, tworząc gęstą papkę. Następnie równomiernie rozprowadź ją na zabrudzonej powierzchni blachy, skupiając się na miejscach z najmocniejszym nalotem.
Aby zwiększyć działanie ścierne i wspomóc usuwanie tłuszczu, możesz do pasty dodać też sól kuchenną lub po prostu posypać nią nasmarowaną pastą powierzchnię. Pozostaw taką miksturę na blaszce na co najmniej 20 minut, by zmiękczyła przypalenia. Po upływie tego czasu wyszoruj blachę wilgotną gąbką lub, w przypadku ekstremalnie silnych zabrudzeń, kulką ze zgniecionej folii aluminiowej, która zadziała jak druciak. Po wyczyszczeniu dokładnie spłucz blachę wodą.
Inne domowe sposoby na sprzątanie w kuchni
Kuchnia to jedno z najbardziej brudzących się miejsc w domu, ale wiele zabrudzeń doskonale usuwają naturalne środki, które zazwyczaj masz pod ręką:
- Ocet. Jest niezastąpiony do usuwania kamienia (np. z czajnika lub armatury), dezynfekowania powierzchni oraz usuwania tłuszczu z frontów szafek czy płyty kuchennej.
- Kwasek cytrynowy. Świetnie radzi sobie z kamieniem, naturalnie wybiela i neutralizuje nieprzyjemne zapachy.
- Soda oczyszczona. Oprócz czyszczenia blach sprawdza się jako pogromca zapachów, składnik pasty do czyszczenia fug (z odrobiną wody) lub środek do udrażniania zlewu.
- Folia aluminiowa. Zwinięta w kulkę może służyć jako druciak do szorowania mocno przypalonych powierzchni, zwłaszcza w połączeniu z pastą z sody.